Paraplyens historie

Slår man ordet paraply op på Wikipedia får man følgende definition: 

     “En paraply er en sammenfoldelig regnskærm beregnet til at beskytte mod nedbør.”

Historisk set er dette dog ikke den eneste – og da slet ikke den første – definition af en paraply. 

Paraplyen blev opfundet i det antikke østen 

Ifølge historiske data så de første paraplyer bogstaveligt talt dagens lys for omkring 3500 år siden i det antikke østen, Indien, Egypten og Kina. De blev nemlig opfundet som en beskyttelse mod solens kraftige stråler. 

De første paraplyer blev fremstillet af enten bambus, palmeblade eller store fuglefjer og en paraply kunne veje helt op mod 3 kg. Det var altså hverken særligt nemt eller elegant at gå en med sådan paraply over hovedet i længere tid af gangen. 

Forløberen for paraplyen som vi kender i dag

Det var kineserne der i år 1100 f.Kr. gjorde paraplyen vandtæt ved brug af olieindsmurt silke  – senere olieret- og lakeret papir. Samtidig gjorde de paraplyen sammenklappelig og lavede dermed forløberen for det produkt, vi kender i dag.

Selvom det også dengang regnede betragteligt mere her i det nordlige Europa end det gjorde i østen, forblev den regntætte paraply i Kina i mange år. Blandt de kongelige og adelige i Europa var paraplyen stadig et symbol på velstand, der kunne beskytte den blege, sarte hud mod solens skarpe stråler, og det var stadig meget populært at bruge paraplyer fremstillet af fuglefjer, hvilket ikke må siges ikke at være det bedste materiale i regnvejr.
For den den største og fattige del af befolkningen var en paraply – uanset om den skærmede mod sol eller regn – en alt for kostbar og uopnåelig ting. 

Fra kongeligt klenodie til alle mands eje 

Det var den franske konge, Ludvig 13. der gjorde den regntætte paraply moderne i Europa. Det skete da han i starten af 1600-tallet købte en olievædet silkeparaply for at kunne bevæge sig tørskoet rundt i Paris’ gader – selv på de regnfulde dage. Efterhånden fik Europas øvrige kongehuse og adelen øjnene op for den praktiske anordning og brugen af den “moderne” paraply bredte sig.

Op igennem 1600-tallet udviklede paraplyen sig mere og mere til det, vi kender i dag, og i 1710 blev der taget patent på den sammenklappelige, vandtætte paraply.

Vi skal dog helt op i midten af 1700-tallet før den første af disse paraplyer nåede regnfulde Danmark og yderligere 100 år frem i tiden, før paraplyerne blev udbredt som alle mands eje.

I dag er paraplyen kendt og brugt i det meste af verden- både som værn som sol og regn. Og når man bor i til tider regnfulde Danmark er det nu rart, at folk i det fjerne østen i sin tid fik en så strålende ide.  

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.